Selecteer de taal

Inleiding

Onderdelen bestemd voor high tech toepassingen moeten voldoen aan strenge reinheidseisen. In veel gevallen betekent dit dat er geen of zeer minimale aantallen vlekken/verkleuringen aanwezig mogen zijn op een onderdeel.

Om onderdelen te leveren die voldoen aan de voorgeschreven reinheidseisen, is het van groot belang dat medewerkers (operators/reinigers/monteurs) kennis hebben van de processen die vlekken of verkleuringen kunnen veroorzaken, hoe ze deze vlekken of verkleuringen kunnen herkennen en vooral hoe ze kunnen proberen om vlekken of verkleuringen te voorkomen. Ook is van belang dat medewerkers begrijpen welk effect vlekken/verkleuringen kunnen hebben voor het onderdeel of de applicatie. Tenslotte is kennis over de manieren waarop in sommige gevallen nog geprobeerd kan worden om de vlekken of verkleuringen te verwijderen, belangrijk.

Inhoud

Deze cursus geeft een overzicht van diverse soorten vlekken en verkleuringen, mogelijk oorzaken voor het ontstaan van vlekken of verkleuringen, manieren om het ontstaan van vlekken of verkleuringen te voorkomen én een overzicht van manieren om sommige vlekken of verkleuringen te verwijderen. 

Tijdens de cursus wordt in de praktijk geoefend met het beoordelen van vlekken (oa. UV-licht en scherend licht) en mogelijkheden om vlekken te verwijderen. Er wordt een actieve deelname van de cursisten verwacht!

Onderwerpen

  • Wat zijn vlekken en verkleuringen?
  • Wat is wel en niet toegestaan op producten?
  • Soorten vlekken/verkleuringen en hun oorzaken
  • Meten/beoordelen van vlekken/verkleuringen (oa demonstratie uitvoeren Visuele Inspectie)
  • Verminderen/voorkomen van vlekken/verkleuringen in de praktijk (oa demonstratie gebruik van schone handschoenen)
  • Verwijderen van vlekken/verkleuringen

Voor wie is deze cursus interessant

Deze cursus is uitermate geschikt voor operators/reinigers/assemblage monteurs die in de dagelijkse praktijk te maken hebben met het reinigen of assembleren van schone producten. Het is een praktijkgerichte cursus waarin met veel praktijkvoorbeelden de vlekkenproblematiek wordt uitgelegd.

Deze cursus is geschikt voor operators/reinigers/assemblage monteurs uit meerdere disciplines, semiconductor, analytisch, automotive, optisch, medisch, nucleair, defensie, electronica, waarbij vervuilingsgevoeligde processen toegepast worden op metaal oppervlakken (vacuum processen, coating processen, PVD, CVD, ALD, solderen, lijmen of warmte behandelingen).

Taal

Het cursusmateriaal is Nederlandstalig, maar deze cursus kan ook in het Engels of Duits gegeven worden.

Informatie

  • ir. R. Theunissen + 31 (0)6 - 53 35 14 48
  • drs. N. Schäfer +31 (0)6 - 22 22 22 77