Selecteer de taal

Introductie

De reinheidseisen voor producten en componenten die gebruikt worden in high tech toepassingen worden voortdurend strenger. Steeds meer producten/componenten worden daarom bewerkt en geassembleerd in schone ruimtes of cleanrooms. Hoe strenger de reinheidseisen aan het product, hoe strenger de eisen aan het gedrag van het personeel in de cleanroom.

Personeel in de cleanroom  

De meest vervuilende factor in een cleanroom is meestal de mens. Om vervuiling veroorzaakt door de mens (haren, schilfers, speeksel etc) te voorkomen, gelden in een cleanroom strikte gedragsregels, zoals voorschriften voor het dragen van beschermende kleding (haarnet, mondkapje, coverall, overschoenen etc) en regels voor de behandeling van het product. Echter, door het opstellen van regels wordt een product/component niet schoner. De manier waarop medewerkers in een cleanroom gedragsregels opvolgen is wel van grote invloed op de reinheid van de cleanroom en de contaminatierisico's voor de aanwezige producten.

Doelstellingen

Belangrijkste doelstelling van deze cursus is het correct toepassen van cleanroomgedragsregels in de praktijk. In deze cursus leren deelnemers de geldende cleanroomgedragsregels en wordt het bewustzijn vergroot van de mogelijke gevolgen die hun gedrag in de cleanroom kan hebben voor producten en componenten. Een hands-on cursus waarin kort de werking van een cleanroom wordt uitgelegd, waarna vervolgens met praktijkvoorbeelden de gedragsregels die gelden in een cleanroom worden besproken. Er wordt in de praktijk geoefend met oa omkleedprocedures en het beoordelen van reinheid van bijvoorbeeld producten en werkplek. 

Resultaat

Na het volgen van deze cursus kennen medewerkers de cleanroomgedragsregels en zijn ze in staat om deze regels op een correcte wijze toe te passen. Nieuwe cleanroommedewerkers kunnen snel én goed voorbereid aan het werk in de cleanroom. Door deze doelgerichte aanpak kan het cleanroomgedrag actief worden verbeterd.

Voor wie interessant

Deze cursus is interessant voor nieuwe, maar ook ervaren cleanroommedewerkers, kwaliteitsmanagers, productie managers, NPI-engineers, manufacturing engineers, R&D-engineers, process engineers, mechatronical engineers, validation engineers, process developers, contamination control engineers, precision cleaning engineers, hr medewerkers en (cleanroom)managers.

Lokatie

Naast open inschrijving zijn er meerdere mogelijkheden voor de invulling van deze cursus, onder andere incompany. Bij een incompany cursus is er ook de mogelijkheid om voorafgaand aan de cursus een cleanroom audit uit te voeren die tijdens de cursus besproken wordt.

Meer informatie

  • ir. Roger Theunissen, +31(0)6 53 35 14 48
  • drs. Nicole Schäfer, +31 (0)6 22 22 22 77